A betegséghez kapcsolódó alultápláltságról

Mi a betegséghez kapcsolódó alultápláltság?

A szervezetnek 5 különböző tápanyagfajtára van szüksége a megfelelő működéshez: szénhidrátokra, fehérjékre, zsírokra, vitaminokra és ásványi anyagokra. Ezeknek a tápanyagoknak a megfelelő mennyisége és egyensúlya elengedhetetlen egészségünk fenntartásához. A szervezet ezeket a tápanyagokat használja fel ahhoz, hogy energiát biztosítson a növekedéshez, a gyógyuláshoz és minden fizikai vagy szellemi erőfeszítéshez. Ha a szervezet nem kap elegendő tápanyagot, vagy nincs megfelelő egyensúlyban, akkor kialakul az alultápláltság.
A betegséghez kapcsolódó alultápláltság az alultápláltság olyan típusa, amelyet valamilyen betegség okoz. A fejlett országokban ez az alultápláltság kialakulásának elsődleges oka különösen az időseknél, mivel az alultápláltságot kiváltó betegségek közül sok gyakrabban fordul elő idősebb korban.
Az alultápláltságot leggyakrabban okozó betegségek közé tartoznak az onkológiai betegségek, például a rák, a tüdőbetegségek, mint például a krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) vagy a cisztás fibrózis (CF) és gasztroenterológiai betegségek, mint például a gyulladásos bélbetegség (IBD). Ezen betegségek bizonyos kezelései, mint például a kemoterápia vagy a sugárterápia, negatív hatással lehetnek a táplálkozásra is.
Az alultápláltság egyaránt oka és következménye a betegségnek: a nem megfelelő táplálékfelvétel, különösen, ha hosszabb ideig tart, hajlamosít betegségek és serülések kialakulására, amelyek több mechanizmuson keresztül csökkentik az étvágyat, és így nem megfelelő táplálék-bevitelhez vezetnek.. Ez a folyamat egy ördögi kör, amely gyakran orvosi beavatkozást igényel. Ha Ön, vagy ismerőse, alultáplált vagy az alultápláltság veszélye áll fenn, akkor ajánlott tanácsot kérni egy egészségügyi szakembertől, például egy háziorvostól vagy dietetikustól.

Mi okozza a betegséghez kapcsolódó alultápláltságot?

A betegséghez kapcsolódó alultápláltság több okból is kialakulhat.
Betegség esetén a betegek általában kevesebb ételt fogyasztanak, mint a normál esetben, bár a táplálkozási szükségletek magasabbak, mivel a szervezetnek több energiára van szüksége a gyógyuláshoz és a felépüléshez. Az étvágycsökkenésnek általában több oka van. Az egyik ilyen ok lehet a kezelés mellékhatása, mivel a különböző terápiák vagy gyógyszerek hányingert és hányást okozhatnak, vagy jelentős táplálkozási korlátozásokat idézhetnek elő. A depresszió újabb okot jelenthet az étvágy elvesztéséhez, mivel a betegek elveszíthetik érdeklődésüket az ételek és az étkezés iránt. A fájdalom is okozhat ilyen mellékhatást, mert bizonyos betegségek esetén az evés vagy az étel lenyelése fájdalmakkal járhat.
Néhány betegnek gyakorlati problémái vannak, amelyek megakadályozzák, hogy a megfelelő mennyiségű tápanyagot vegyenek magukhoz, ilyen pl. a cachexia vagy a Parkinson-betegség. Esetükben a szájba kell helyezni az előre elkészített ételt.
Az alultápláltság további oka a gyomor-bélrendszeri betegség / probléma, más szóval a gyomor, a vékony- és a vastagbél elváltozása. A betegség csökkentheti az emésztés hatékonyságát, így a tápanyagok nem hasznosíthatók. Más esetekben a tápanyagok túl gyorsan távoznak az emésztőrendszerből, például a hasmenés következtében. Ilyen betegségek közé tartozik a Crohn-betegség és a colitis ulcerosa.
Sérülés, trauma vagy sebészeti beavatkozás után rendkívül nagy szükség van a megfelelő tápanyag mennyiségre a szervezetben annak érdekében, hogy azok a fontos szervek vagy szövetek, amelyek funkciói sérültek, mielőbb meggyógyuljanak.
Így a betegséghez kapcsolódó alultápláltság három, egymással összefüggő aspektusra bontható: megnövekedett tápanyag-igény (például betegség vagy trauma után), csökkent táplálékfelvétel (fájdalom, érdeklődés-csökkenés vagy a kezelés mellékhatásai miatt) és a megnövekedett tápanyag-veszteségek (csökkent felszívódás vagy hasmenés következtében).

Milyen következményekkel jár a betegséghez kapcsolódó alultápláltság?

Milyen következményekkel jár a betegséghez kapcsolódó alultápláltság?

Ha az étrend nem fedezi a megnövekedett tápanyag-szükségletet, akkor a megfelelő mennyiségű energia biztosítása a fehérje-raktárak lebontásával történik. Ez testsúlycsökkenést és az izomtömeg csökkenését eredményezi, ami fizikai gyengeséghez és sérülékenységhez vezet, ezért nagyobb eséllyel gyengülünk le és sérülünk meg. Mivel az immunrendszer is gyengül, nagyobb a fertőzés veszélye. A sebgyógyulás is hosszabb ideig tart, így megnő a gyógyulási idő, ami hosszabb kórházi tartózkodást eredményez. Az alultáplált betegeket gyakran vissza kell hívni az adott egészségügyi intézménybe, vagy meg kell oldani folyamatos egészségügyi ellátásukat és felügyeletüket a kórházból való elbocsátás után. Alultáplált betegeknél magasabb a szövődmények gyakorisága is, mint jól táplált betegek esetében - például magasabb a tüdőgyulladás és a kapcsolódó mortalitás kialakulásának kockázata.
A tartós alultápláltság még súlyosabb állapotokat eredményezhet, például a szív, a tüdő és a gasztrointesztinális (GI) rendszer káros működését. A gyengeség miatt cachexia alakulhat ki, amely testsúlycsökkenést, izomtömeg-vesztést és általános gyengeséget okoz, ez pedig megakadályozza a betegeket abban, hogy saját erejükből önálló életet éljenek.
A fenti fizikai és fiziológiai következmények mellett negatív pszichológiai következmények is vannak. Az elégtelen táplálékfelvétel állandó fáradtsághoz, apátiához, sőt depresszióhoz vezethet.

Miért fontos a jó tápláltsági állapot?

Röviden azért, hogy elkerüljük a fentieket. Az alultápláltságnak számos negatív következménye van, ami a betegek életminőségének csökkenéséhez vezet.
A megfelelő mennyiségű tápanyag bevitele döntő fontosságú a fogyás és az izomtömeg-vesztés megelőzésében, továbbá segít visszanyerni az energiánkat, leküzdeni a gyengeséget és fáradtságot. Segít az immunrendszer egészségének megőrzésében is annak érdekében, hogy elkerülhetők legyen a szövődmények, fertőzések, és végső soron a betegség minden formája. A jól táplált betegeknél kisebb valószínűséggel alakulnak ki pszichológiai következmények, s így nemcsak jobb a prognózisuk, hanem életminőségük is javul.

Hogyan segíthetünk?

A tápanyagok fő forrása normális körülmények között az élelmiszer. A betegséghez kapcsolódó alultápláltságban szenvedő betegek esetében azonban az egészséges táplálkozás gyakran nem elegendő. Ez azért van, mert a tápanyag-igény megnövekedett, de az étvágy csökken, ezért a betegeknek kis térfogatban magas energia-tartalmú táplálásra van szükségük, hiszen ebből még kis mennyiség is jelentősen növeli a táplálékbevitelt. Speciális összetételű tápszerek állnak a betegek rendelkezésre tápláltsági állapotuk javítására / megőrzésére, valamint a betegségekkel történő megküzdés elősegítésére. Ezek sokféle ízben és formában kaphatók, mindenki szükségleteinek kielégítésére.
A Medifood büszkén mutatja be innovatív klinikai tápszerét, amely 4 kiemelkedő tulajdonsága miatt kimagaslóan hatékony. Nemcsak magas energiát tartalmaz, de magas fehérje-, alacsony szénhidrát- és magas Omega-3 zsírsav-tartalmú. Hogyan segítenek ezek a tulajdonságok az erő visszaszerzésében és a gyorsabb gyógyulásban? Itt találja megMediFOOD

A Medifood egy olyan klinikai táplálással foglalkozó cég, amely a betegséghez kapcsolódó alultápláltság diétás ellátására kínál speciális gyógyászati célra szánt élelmiszereket.

TERMÉKEINK

Termékeink

A MediFood számos olyan állapot-specifikus tápszert kínál, amelyek hozzájárulnak az orvosi kezelések hatékonyságához.

A betegséghez kapcsolódó alultápláltságról

Az alultápláltság akkor alakul ki, ha a szervezet nem kap megfelelő mennyiségű tápanyagot egészsége megőrzése érdekében. Ha ez egy betegség következménye, akkor betegséghez kapcsolódó alultápláltságról beszélünk.

A betegséghez kapcsolódó alultápláltság terápiás területei

Daganatos megbetegedések, tumorok
Légzőszervi megbetegedések
Gyomor- és bélbetegségek
Időskori degeneratív rendellenességek

Egészségügyi szakemberek számára


Ez az oldal arra szolgál, hogy hogy információt szolgáltasson a nemzetközi egészségügyi szakemberek számára, kivéve az Amerikai Egyesült Államok lakóit.


Kérjük, erősítse meg az alábbi gombra kattintva, hogy Ön az Egyesült Államokon kívüli egészségügyi szakember.


HORIZON 2020
SZECHENYI 2020