Gyomor- és bélbetegségek - Gasztroenterológia

Mi a gyulladásos bélbetegséghez kapcsolódó alultápláltság (IBD)?

A múltban nagyon gyakori volt a fehérje-energia alultápláltság az IBD betegeknél, a kórházban ápolt betegek 70-80% -át érintette. Az alultápláltság gyakoribb volt Crohn-betegségben, mint a fekélyes vastagbélgyulladásban szenvedő betegeknél, 25-80% -os incidenciával, különösen a remissziós fázisban. A fehérje-energia alultápláltság előfordulása az évek során csökkent, de továbbra is az IBD egyik legkomolyabb szövődménye gyermekekben. A diagnózis felállításakor a testsúlycsökkenés a gyermekek 90% -ánál, a növekedésbeli elmaradás pedig 23-88%-uknál van jelen.

Mik a betegséghez kapcsolódó alultápláltság okai az IBD-ben?

Az IBD-ben szenvedő betegek alultápláltságának legfontosabb okai az étvágycsökkenés, az anorexia, a hasi fájdalom, émelygés, hányás vagy a táplálkozási megszorítások miatti csökkent tápanyag-bevitel; a gyulladás, rezekció, bypass és fistula okozta csökkent abszorpciós felület miatti csökkent felszívódás; fokozott intesztinális veszteség a gasztrointesztinális rendellenességek miatt; hypermetabolikus állapotok; gyógyszerkölcsönhatások kortikoszteroidokkal, szulfaszalazinnal, immunszuppresszánsokkal vagy antimikrobiális szerekkel.

Milyen következményekkel jár a betegséghez kapcsolódó alultápláltság IBD-ben?

Az alultápláltság negatív hatással van a betegség klinikai lefolyására, a posztoperatív szövődmények gyakoriságára (különösen az anasztomózis szétnyílására) és az IBD-s betegek mortalitására. Emellett az alultápláltság humorális és celluláris immunkárosodást okoz, ami a nyálkahártya-gát funkcióinak romlásához és a bakteriális transzlokáció miatti fokozott fertőzésveszélyéhez vezet.

Alultápláltság

Az alultápláltság következményei IBD-ben
Az alultápláltság következményei IBD-ben


Miért fontos a jó tápláltsági állapot?

A megfelelő mennyiségű tápanyag bevitele döntő fontosságú a fogyás és az izomtömeg-vesztés megelőzésében, továbbá segít visszanyerni az energiánkat, leküzdeni a gyengeséget és fáradtságot. A magas energia-tartalmú étrend bizonyítottan elősegíti a testsúlynövekedést, növeli az albuminszintet, csökkenti a betegség aktivitását, visszafordítja a szubakut obstrukciót, és elősegíti a remissziót IBD-s betegekben.

Hogyan segíthetünk?

A tápanyagok fő forrása normális körülmények között az élelmiszer. A betegséghez kapcsolódó alultápláltságban szenvedő IBD-s betegek esetében azonban az egészséges táplálkozás gyakran nem elegendő. Ez azért van, mert a tápanyag-igény megnövekedett, de az étvágy csökken, ezért a betegeknek kis térfogatban magas energia-tartalmú táplálásra van szükségük, hiszen ebből még kis mennyiség is jelentősen növeli a táplálékbevitelt. Speciális összetételű tápszerek állnak a betegek rendelkezésre tápláltsági állapotuk javítására / megőrzésére, valamint a betegségekkel történő megküzdés elősegítésére. Ezek sokféle ízben és formában kaphatók, mindenki szükségleteinek kielégítésére.
A Medifood innovatív tápszere kedvező összetételének köszönhetően kimagaslóan hatékony. Magas energia- és fehérjetartalma IBD-s betegekben csökkenti az alultápláltságot. A csökkentett szénhidrát-tartalmú étrend csökkenti az IBD klinikai tüneteit, így egy alacsony szénhidrát-tartalmú termékkel végzett táplálás-terápia hasonlóan kedvező hatásokat eredményezhet ezeknél a betegeknél. Továbbá a termék magas ω-3 zsírsav-tartalma csökkenteni képes a gyulladást, így csökkenti a betegség aktivitását és javítja az életminőséget IBD-ben.

Irodalom

  1. Guagnozzi D. et al. Nutritional treatment in inflammatory bowel disease. An update. Rev Esp Enferm Dig 2012;104:479-88.
  2. Hartman C. et al. Nutritional status and nutritional therapy in inflammatory bowel diseases. World J Gastroenterol 2009;15:2570-8.
  3. Afdhal NH. et al. Remission induction in refractory Crohns disease using a high calorie whole diet. JPEN J Parenteral Enteral Nutr 1989;13:362-5.
  4. Lutz W. Dismantling a myth: the role of fat and carbohydrates in our diet. by Selecta-Verlag Dr. Ildar Idris GmbH & Co.
  5. KG Planegg V. Muenchen, West Germany, 1986. available at: http://www.scdiet.org/7archives/lutz/lutz7.htmlMediFOOD

A Medifood egy olyan klinikai táplálással foglalkozó cég, amely a betegséghez kapcsolódó alultápláltság diétás ellátására kínál speciális gyógyászati célra szánt élelmiszereket.

TERMÉKEINK

Termékeink

A MediFood számos olyan állapot-specifikus tápszert kínál, amelyek hozzájárulnak az orvosi kezelések hatékonyságához.

A betegséghez kapcsolódó alultápláltságról

Az alultápláltság akkor alakul ki, ha a szervezet nem kap megfelelő mennyiségű tápanyagot egészsége megőrzése érdekében. Ha ez egy betegség következménye, akkor betegséghez kapcsolódó alultápláltságról beszélünk.

A betegséghez kapcsolódó alultápláltság terápiás területei

Daganatos megbetegedések, tumorok
Légzőszervi megbetegedések
Gyomor- és bélbetegségek
Időskori degeneratív rendellenességek

Egészségügyi szakemberek számára


Ez az oldal arra szolgál, hogy hogy információt szolgáltasson a nemzetközi egészségügyi szakemberek számára, kivéve az Amerikai Egyesült Államok lakóit.


Kérjük, erősítse meg az alábbi gombra kattintva, hogy Ön az Egyesült Államokon kívüli egészségügyi szakember.


HORIZON 2020
SZECHENYI 2020