Időskori degeneratív rendellenességek - Idősek

Mi a betegséghez kapcsolódó alultápláltság az idősekben?

A test öregedése az időskorúaknál az élőhelytől függetlenül növeli az alultápláltság előfordulási gyakoriságát, különösen a kórházban vagy intézményben ápolt betegeknél. Az öregedéssel járó állapotok, a társbetegségek, a polimedikáció és az életvitelvitel mind hozzájárul az időskori alultápláltság kialakulásához. Az öregedés az alultápláltság fokozott kockázatával, a tápanyagbevitel csökkenésével, hirtelen fogyással és szarkopéniával jár együtt, ami gyengeséghez, funkció-csökkenéshez és megnövekedett mortalitáshoz vezethet. Az izomtömeg-csökkenés, a fizikai erőnlét és a funkciók öregedés által kiváltott általánosított csökkenéséről ismert, hogy csökkenti az idős emberek mozgásfunkcióit, valamint fokozza a gyengeséget és az egyensúlyhiányt, ami esésekhez és csonttörésekhez vezethet. A sarcopenia a 70 évesnél idősebbek több mint 40% -át érinti, világszerte körülbelül 50 millió embert. Ez a szám a becslések szerint 2050-re 500 millióra nőhet.
Egy német kórházi alultápláltsági vizsgálatban 13 kórházban ápolt 1886 beteg közül 27,4% -a volt alultáplált. A szubjektív globális felmérés alapján 17,6% -ot mérsékelten alultápláltnak és 9,8% -ot súlyosan alultápláltnak minősítettek. A ≥ 70 éves betegek közül 43% alultáplált volt, 16,7% súlyosan alultápláltnak minősült. Összehasonlításképpen, a 30 évesnél idősebb betegek mindössze 7,8% -a volt alultáplált, és egyikük sem minősült súlyosan alultápláltnak. Az alultápláltság legmagasabb számban a geriátriai osztályokon, ezeket követően pedig az onkológiai és gasztroenterológiai osztályokon fordult elő. Az alultápláltság a kórházi tartózkodás 43% -os növekedéséhez vezetett.Az időskori kognitív hanyatlás az idősödő emberek leggyakoribb problémája, amely a várható élettartam és az idősödő népesség folyamatos növekedésével, az enyhe kognitív károsodással és az Alzheimer-betegség által okozott demenciával együtt növekszik. Az Alzheimer-betegség vagy demencia mind az ápolási intézményekben, mind azasszisztált lakó- és gondozó közösségekben gyakori, ahol az idősek közel 45% -át érinti.

Mik a betegséghez kapcsolódó alultápláltság okai az idősek körében?

A kombinált fehérje és energia malnutríció kockázati tényezői az étvágytalanság, erőtlenség, cukorbetegség, kórházi kezelés és rossz egészségi állapot. A szarkopéniát több tényező okozza, mint pl. a nem megfelelő használat, az alultápláltság, az életkorral összefüggő sejt-elváltozások, az apoptózis és genetikai hajlam. A szarkopénia etiológiája sok komplex mechanizmust foglal magában, beleértve a komorbiditásokat (alultápláltság, D-vitamin hiány, agyi infarktus, szívelégtelenség és osteoarthritis), valamint az életkorral összefüggő hormonális változásokat, denervációt, a gyulladásos és immunfolyamatok változásait, társadalmi és a mentális okokat, például a kognitív funkciók vagy a társadalmi aktivitás csökkenése.
Számos táplálkozási tényező van, beleértve a táplálkozási állapotot és a táplálkozási mintákat, amelyek kapcsolódhatnak a kognitív funkcióhoz. A specifikus mikrotápanyagokról és az étrendi összetevőkről feltételezik, hogy összefüggésben állnak a kognitív funkciókkal. Egy tanulmány kimutatta, hogy az enyhe kognitív károsodásban szenvedő betegeknél az alultápláltság szignifikánsan magasabb, mint a normál kognitív működésű betegeknél, és nem különbözik szignifikánsan a demenciában szenvedő betegekétől.

Milyen következményekkel jár a betegséghez kapcsolódó alultápláltság az idősek körében?

A kombinált energia és fehérje malnutríció számos kedvezőtlen egészségi kimenetellel jár együtt, ideértve a magas egészségügyi költségeket, a magas halálozási arányt és a rossz fizikai állapotot az idősebbek körében. A nem daganatos, 75 éves vagy annál idősebb betegeken végzett vizsgálat azt mutatta, hogy a kombinált fehérje és energia malnutríció fokozott mortalitással jár együtt ebben a betegcsoportban.Miért fontos a jó tápláltsági állapot?

A megfelelő mennyiségű tápanyag bevitele döntő fontosságú a fogyás és az izomtömeg-vesztés megelőzésében, továbbá segít visszanyerni az energiánkat, leküzdeni a gyengeséget és fáradtságot. A magas energia-tartalmú étrend elősegíti a testsúlynövekedést, növeli a testtömeg-indexet és javítja a klinikai kimenetelt (pl. a kognitív funkciókat) demens idősekben.

Hogyan segíthetünk?

A legtöbb idős embernél nem megfelelő a kalória- és fehérje-bevitel. Az aminosavakat és fehérjéket tartalmazó étrendek kedvező hatással lehetnek a szarkopéniára és rövid távon növelhetik az izomerőt és energiát még az idősebb embereknél is. Az időseknél a szarkopénia multifaktoriális etiológiája miatt meglehetősen nehéz a megfelelő terápia kialakítása, és a hatékony kezelésre vonatkozó bizonyítékok korlátozottak. Az egyik jelenleg alkalmazott terápiás módszer a táplálás-terápia. A kezelésben alkalmazott fehérje-alapú tápszerek az idősebb nők esetében javították az izomerőt. Továbbá a rendszeres szájon át történő adagolás segíthet a zsírmentes testtömeg növelésében és az idős betegek táplálkozási állapotának javításában.
Bár az iható tápszerekről ismert, hogy hatékonyak az alultápláltság kezelésében az idősek körében, ismert korlátja az elfogyasztandó mennyiség, amely csökkentheti a terápiahűséget és így a kezelés eredményességét. Egy idősotthonban végzett randomizált beavatkozással járó vizsgálat szerint az alacsony térfogatú, tápanyagokban és energiában gazdag iható tápszert a betegek elfogadták, és fogyasztása szignifikánsan javította a tápláltsági állapotot, így hatékonyan segítve az alultápláltság kezelését.
A Medifood innovatív tápszere kedvező összetételének köszönhetően kimagaslóan hatékony. Magas energia- és fehérjetartalma idősekben csökkenti az alultápláltságot. A csökkentett szénhidrát-tartalmú étrend javítja a COPD klinikai tüneteit, így egy alacsony szénhidrát-tartalmú termékkel végzett táplálás-terápia hasonlóan kedvező hatásokat eredményezhet COPD-ben szenvedő idős betegeknél. Továbbá a termék magas ω-3 zsírsav-tartalma csökkenteni képes a gyulladást, így csökkenti a társuló betegségek aktivitását és javítja az életminőséget idősekben.

Irodalom

 1. Allepaerts S. et al. [Nutrition in the elderly]. Rev Med Liege 2014;69:244-50.
 2. Suominen MH. et al. Nutritional guidelines for older people in Finland. J Nutr Health Aging 2014;18:861-7.
 3. Hida T. et al. Managing sarcopenia and its related-fractures to improve quality of life in geriatric populations. Aging Dis 2013;5:226-37.
 4. Pirlich M et al. The German hospital malnutrition study. Clin Nutr 2006;25:563-72.
 5. Ogawa S. Nutritional management of older adults with cognitive decline and dementia. Geriatr Gerontol Int 2014;Suppl2:17-22.
 6. Posthauer ME. et al. Enteral Nutrition for Older Adults in Healthcare Communities. Nutr Clin Pract 2014;29:445-8.
 7. van der Pols-Vijlbrief R. et al. Determinants of protein-energy malnutrition in community-dwelling older adults: A systematic review of observational studies. Ageing Res Rev 2014;18C:112-31.
 8. Hida T. et al. Managing sarcopenia and its related-fractures to improve quality of life in geriatric populations. Aging Dis 2013;5:226-37.
 9. Ogawa S. Nutritional management of older adults with cognitive decline and dementia. Geriatr Gerontol Int 2014;Suppl2:17-22.
 10. Orsitto G. et al. Nutritional status in hospitalized elderly patients with mild cognitive impairment. Clin Nutr 2009;28:100-2.
 11. Cederholm T. et al. Outcome of protein-energy malnutrition in elderly medical patients. Am J Med 1995;98:67-74.
 12. Allen V. et al. The influence of nutritional supplement drinks on providing adequate calorie and protein intake in older adults with dementia. Clin Nutr 2013;17:752-5.
 13. Lauque S. et al. Improvement of weight and fat-free mass with oral nutritional supplementation in patients with Alzheimer's disease at risk of malnutrition: a prospective randomized study. J Am Geriatr Soc 2004;52:1702-7.
 14. Stange I. et al. Effects of a low-volume, nutrient- and energy-dense oral nutritional supplement on nutritional and functional status: a randomized, controlled trial in nursing home residents. J Am Med Dir Assoc 2013;14:628.e1-8.MediFOOD

A Medifood egy olyan klinikai táplálással foglalkozó cég, amely a betegséghez kapcsolódó alultápláltság diétás ellátására kínál speciális gyógyászati célra szánt élelmiszereket.

TERMÉKEINK

Termékeink

A MediFood számos olyan állapot-specifikus tápszert kínál, amelyek hozzájárulnak az orvosi kezelések hatékonyságához.

A betegséghez kapcsolódó alultápláltságról

Az alultápláltság akkor alakul ki, ha a szervezet nem kap megfelelő mennyiségű tápanyagot egészsége megőrzése érdekében. Ha ez egy betegség következménye, akkor betegséghez kapcsolódó alultápláltságról beszélünk.

A betegséghez kapcsolódó alultápláltság terápiás területei

Daganatos megbetegedések, tumorok
Légzőszervi megbetegedések
Gyomor- és bélbetegségek
Időskori degeneratív rendellenességek

Egészségügyi szakemberek számára


Ez az oldal arra szolgál, hogy hogy információt szolgáltasson a nemzetközi egészségügyi szakemberek számára, kivéve az Amerikai Egyesült Államok lakóit.


Kérjük, erősítse meg az alábbi gombra kattintva, hogy Ön az Egyesült Államokon kívüli egészségügyi szakember.


HORIZON 2020
SZECHENYI 2020