Daganatos betegségek és tumorok - Onkológia

Mi a daganatos betegséghez kapcsolódó alultápláltság?

A betegséghez kapcsolódó alultápláltság a betegségek széles spektrumában kialakul. A probléma világszerte ismert, körülbelül 20 millió beteget érint, és 120 milliárd eurós költséget jelent az Európai Unió országaiban. A daganathoz kapcsolódó alultápláltság a malignus betegség által kiváltott alultápláltság. A cachexia egy komplex anyagcserezavar, amely a háttérben álló alapbetegség kapcsán alakul ki, jellegzetes tünete az izomtömeg-vesztés együttes zsírvesztéssel vagy anélkül. A daganatos cachexia általános fizikai gyengeséggel és a daganatos betegséghez kapcsolódó alultápláltsággal jellemezhető. A daganatos betegek több, mint 30% -a cachexia miatt hal meg, míg több mint 50%-ban a halál bekövetkeztekor a cachexia jelen van.
A testsúlycsökkenés / cachexia a daganatos betegek számára jelentős probléma, részben azért, mert az izomvesztés láthatóvá teszi a betegséget. A fogyás negatívan korrelál a kezelési toxicitásokkal, a válaszadás gyorsaságával, az életminőséggel és a túléléssel a daganatos betegek körében. Az alultápláltság a daganatellenes kezelés idő előtti abbahagyásának független prediktív tényezője, amely viszont a kuratív, illetve az adjuváns kezelésekkel elért szerényebb eredmények előjelzője.

Mi okozza a daganatos betegséghez kapcsolódó alultápláltságot?

A népesség prevalencia adatait tekintve a daganathoz kapcsolódó cachexia az egyik leggyakoribb cachexia altípus. A daganatos betegeknél jelentkező fogyást ugyan változó mértékben, de elsősorban az alacsony tápanyagfelvétel okozza. Az alacsony tápanyagbevitel a szájon át történő táplálék-felvételt közvetlenül vagy közvetve limitáló tünetek széles skálájának eredménye. Közvetlenül korlátozó tényezők lehetnek többek között az anorexia, a nyelési nehézség, az ízérzés és a szaglás megváltozása, míg a közvetetten korlátozó tényezők közé tartozik a fájdalom és a fáradtság. Számos anyagcsere és endokrin változás, valamint a katabolikus útvonalak aktiválása okozza a súlycsökkenést, ami jelentősen magasabb, mint a tápanyagbevitel szintje. Az alultápláltság és a cachexia gyakori eredménye a daganatos megbetegedésnek, és a tumor növekedésével és a metasztázisok kialakulásával párhuzamosan egyre nyilvánvalóbbá válik. Az ezeket fenntartó mechanizmusok közé tartoznak az elsődleges daganatellenes terápiák által okozott mellékhatások (műtét, kemoterápia, radioterápia). Az étkezéshez kapcsolódó idegi vagy hormonális jelzések, valamint a testzsírhoz vagy energiatároláshoz kapcsolódó humorális jelzések és ezeknek az agyműködéssel történő interakciói szintén patogenetikai szerepet játszanak.
A daganatellenes terápiák, például a műtét, a kemoterápia és a radioterápia, szintén befolyásolják a táplálkozási állapotot. A sebési beavatkozás maga is csökkenti az táplálékbevitelt és növeli a tápanyagigényt. A szájüregben, a nyelvben, a nyálmirigyekben és a szaglóidegben történő sebészeti beavatkozások az ízérzés és a szaglás elvesztéséhez vezetnek, ami szintén csökkenti táplálékfelvételt és így táplálkozási zavarokat eredményez. A kemoterápia befolyásolhatja a tápanyagok felvételét és olyan metabolikus rendellenességeket okozhat, mint például a hyperglykaemia, a hypercalcaemia és a mikrotápanyag-hiány. A táplálkozási hiányosságok káros hatással vannak az immunrendszerre. Ha a táplálkozási hiányállapotok a citotoxikus szerek okozta immunhiányos állapottal kombinálódnak, akkor a hatás gyakran megkétszereződik. A fej és a nyak sugárterápiája gyakran jár anorexiával, nyelőcső-gyulladással, szájszárazsággal, émelygéssel, hányással, nyelési nehézséggel, torokfájással, valamit az ízérzés és a szaglás megváltozásával, amelyek mindegyike jelentősen csökkentheti a táplálék-bevitelt és negatívan befolyásolhatja a táplálkozási állapotot. A has és a medence területének besugárzása akut hasmenést, étvágytalanságot, émelygést, hányást, hasi fájdalmat, enteritist és colitist okozhat, ami szintén étvágytalansághoz vezethet.

Milyen következményekkel jár a daganatos betegséghez kapcsolódó alultápláltság?

A daganatos betegséghez kapcsolódó alultápláltság következményei
A daganatos betegséghez kapcsolódó alultápláltság következményei


Miért fontos a jó tápláltsági állapot?

A megfelelő mennyiségű tápanyag-bevitel döntő fontosságú a fogyás és az izomtömeg-vesztés megelőzésében, és segít az erőnlét megtartásában, valamint a gyengeség és fáradtság leküzdésében. Ezenkívül segít az immunrendszer egészséges működésének megőrzésében azért, hogy elkerülhetők legyenek a szövődmények, fertőzések, és végső soron gyorsabb legyen a gyógyulás.
A daganatos betegek sajátos igényeit kielégítő táplálás szükséges a prognózis javításához és a daganatos betegséggel kapcsolatban kialakult csökkent táplálék-bevitel visszaszorításához.

Hogyan segíthetünk?

A tápanyagok fő forrása normális körülmények között az élelmiszer. A betegséghez kapcsolódó alultápláltságban szenvedő betegek esetében azonban az egészséges táplálkozás gyakran nem elegendő. Ez azért van, mert a tápanyag-igény megnövekedett, de az étvágy csökken, ezért a betegeknek kis térfogatban magas energia-tartalmú táplálásra van szükségük, hiszen ebből még kis mennyiség is jelentősen növeli a táplálékbevitelt. Speciális összetételű tápszerek állnak a betegek rendelkezésre tápláltsági állapotuk javítására / megőrzésére, valamint a betegségekkel történő megküzdés elősegítésére. Ezek sokféle ízben és formában kaphatók, mindenki szükségleteinek kielégítésére.
A Medifood innovatív tápszere kedvező összetételének köszönhetően kimagaslóan hatékony. Magas energia- és fehérjetartalma az alultáplált / cachexiás daganatos betegekben csökkenti a táplálkozási állapot romlását, növeli a testsúlyt, csökkenti a komplikációk gyakoriságát, és befolyásolja a katabolikus válaszreakciók modulátorait. Mivel a legtöbb daganatos sejt nem képes jelentős mennyiségű zsí metabolizálására, és a szénhidrátokat használják fő energiaforrásként, az alacsony szénhidrát-tartalmú terméknek van egy közvetett jótékony hatása a tumorsejtek proliferációjára, és fokozhatja az elsődleges daganatellenes terápiát a rákbetegek tápláltsági állapotának javításával. Magas ω-3 zsírsavtartalmának köszönhetően képes a gyulladás szintjének és a szövetek károsodásának csökkentésére.

Irodalom

 1. Freijer K. et al. The economic costs of disease related malnutrition. Clin Nutr 2013;32:136-41.
 2. Hyltander A. et al. Elevated energy expenditure in cancer patients with solid tumours. Eur J Cancer 1991;27:9-15.
 3. Aapro M. et al. Early recognition of malnutrition and cachexia in the cancer patients: a position paper of a European School of Oncology Task Force. Ann Oncol 2014;25:1492-9.
 4. Andreyev HJ. et al. Why do patients with weight loss have a worse outcome when undergoing chemotherapy for gastrointestinal malignancies? Eur J Cancer 1998;34:503-9.
 5. Ross PJ. et al. Do patients with weight loss have a worse outcome when undergoing chemotherapy for lung cancers? Br J Cancer 2004;90:1905-11.
 6. Bachmann J. et al. Cachexia worsens prognosis in patients with resectable pancreatic cancer. J Gastrointest Surg 2008;12:1193-201.
 7. Kim JW. et al. The early discontinuation of palliative chemotherapy in older patients with cancer. Support Cancer Care 2014;22:773-81.
 8. von Haehling S. and Anker SD. Cachexia as a major underestimated and unmet medical need: facts and numbers. J Cachexia Sarcopenia Muscle 2010;1:1-5.
 9. Blum D. et al. Cancer cachexia: A systematic literature review of items and domains associated with involuntary weight loss in cancer. Crit Rev Oncol Hematol 2011;80:114-44.
 10. Nicolini A. et al. Malnutrition, anorexia and cachexia in cancer patients: A mini-review on pathogenesis and treatment. Biomed Pharmacother 2013;67:807-17.
 11. van Cutsem E. and Arends J. The causes and consequences of cancer-related malnutrition. Eur J Oncol Nurs 2005;9(Suppl 2):S51-63.
 12. Solheim TS. et al. Weight loss, appetite loss and food intake in cancer patients with cancer cachexia: Three peas in a pod? - analysis from a multicenter cross-sectional study. Acta Oncol 2014;53:539-46.
 13. Klement J. and Kämmerer U. Is there a role for carbohydrate restriction in the treatment and prevention of cancer? Nutr Metab 2011;8:75.MediFOOD

A Medifood egy olyan klinikai táplálással foglalkozó cég, amely a betegséghez kapcsolódó alultápláltság diétás ellátására kínál speciális gyógyászati célra szánt élelmiszereket.

TERMÉKEINK

Termékeink

A MediFood számos olyan állapot-specifikus tápszert kínál, amelyek hozzájárulnak az orvosi kezelések hatékonyságához.

A betegséghez kapcsolódó alultápláltságról

Az alultápláltság akkor alakul ki, ha a szervezet nem kap megfelelő mennyiségű tápanyagot egészsége megőrzése érdekében. Ha ez egy betegség következménye, akkor betegséghez kapcsolódó alultápláltságról beszélünk.

A betegséghez kapcsolódó alultápláltság terápiás területei

Daganatos megbetegedések, tumorok
Légzőszervi megbetegedések
Gyomor- és bélbetegségek
Időskori degeneratív rendellenességek

Egészségügyi szakemberek számára


Ez az oldal arra szolgál, hogy hogy információt szolgáltasson a nemzetközi egészségügyi szakemberek számára, kivéve az Amerikai Egyesült Államok lakóit.


Kérjük, erősítse meg az alábbi gombra kattintva, hogy Ön az Egyesült Államokon kívüli egészségügyi szakember.


HORIZON 2020
SZECHENYI 2020