Légzőszervi megbetegedések - Pulmonológia

Mit jelent a krónikus obstruktív tüdőbetegséghez (COPD) kapcsolódó alultápláltság?

A betegséghez kapcsolódó alultápláltság a betegségek széles spektrumában kialakul. A probléma világszerte ismert, körülbelül 20 millió beteget érint, és 120 milliárd eurós költséget jelent az Európai Unió országaiban. COPD-s betegekben a betegséghez kapcsolódó alultápláltság az alapbetegség miatt kialakult rossz tápláltsági állapot. összesen a betegek 25-40%-ában figyelhető meg fogyás, 25%-uk közepesen vagy súlyosan alultáplált, 35%-ukban pedig csökkent zsírtömeg-index is csatlakozik a súlyos betegséghez.

Mik COPD-ben a betegséghez kapcsolódó alultápláltság okai?

A COPD-ben szenvedő betegek gyakran kifejezetten rossz tápláltsági állapotban vannak, melyet pulmonális cachexiának nevezünk. A cachexiás állapot kialakulásával járó tipikus metabolikus változások a proinflammatorikus citokinek megnövekedett felszabadulása, valamint a szimpatikus idegrendszer túlzott aktivitása. Mindkét változás előidézheti a vázizomzat és a zsír tömegének vesztéséhez vezető katabolikus folyamatokat a lipid felhasználásnak és a vázizmokban található fehérjék bontásának stimulálásával, miközben az energiabevitel csökken és az energia-felhasználás emelkedik.
A COPD-ben szenvedők gyakran szorongásnak vagy depressziónak vannak kitéve. Mindkét érzés csökkent étvágyat okozhat. Becslések szerint a COPD-vel diagnosztizált emberek több mint 50% -ának klinikai depressziója van. Gyakran előfordul, hogy hangulatukat befolyásolják azok a változások, melyeket a betegség munkahelyi, illetve magánéletükben okozott. Továbbá változások alakulhatnak ki az önellátó képességben is. Így sok COPD-s betegnél a testsúlycsökkenés ördögi körré válhat. Minél kevesebbet eszik a beteg, annál kevésbé érzi magát éhesnek.

A COPD-ben kialakuló alultápláltság ördögi köre
A COPD-ben kialakuló alultápláltság ördögi köre


A csökkent étvágy mellett a korai jóllakottság, az étkezés alatt jelentkező nehézlégzés és fáradtság, valamint a társadalmi elszigeteltség a COPD-s betegeknél szintén hozzájárulaz alultápláltság kialakulásához.

A fogyás és az alultápláltság kialakulásának mechanizmusa COPD-ben
A fogyás és az alultápláltság kialakulásának mechanizmusa COPD-ben


Milyen következményekkel jár a betegséghez kapcsolódó alultápláltság COPD-ben?

A testsúlycsökkenés COPD-ben az akut fellángolás, a fizikai terheléssel szembeni alacsonyabb tolerancia, a fokozott kórházba kerülési kockázat, az életminőség-romlás és a rossz prognózis rizikófaktora.
A légszomj és a gyulladás növeli az energia-felhasználást, csökkenti a táplálék-bevitelt és az étvágyat. Ezek a tényezők az inzulinrezisztenciával és a vérszegénységgel társuló oxigénhiánnyal együtt vezetnek az alultápláltsághoz, amelyet izom- és zsírtömeg-vesztés jellemez. Ezek viszont gyengeséget, fáradtságot, csökkent izomtömeget, fizikai inaktivitást és csökkent fizikai toleranciát eredményeznek. Az alultápláltság következményei a fertőzések magasabb kockázata, az orvosi konzultációk magasabb száma, az életminőség romlása és a csökkent túlélés kockázata. Ennek a negatívabb klinikai kimenetelnek gazdasági következményei vannak, úgy, mint a megnövekedett egészségügyi költségek, a munkából való kiesés és a másokra való rászorultság.

Az alultápláltság következményei COPD-ben
Az alultápláltság következményei COPD-ben


Miért fontos a jó tápláltsági állapot?

A megfelelő mennyiségű tápanyag bevitele döntő fontosságú a fogyás és az izomtömeg-vesztés megelőzésében, továbbá segít visszanyerni az energiánkat, leküzdeni a gyengeséget és fáradtságot. Segít az immunrendszer egészségének megőrzésében is annak érdekében, hogy elkerülhetők legyen a szövődmények, fertőzések, és gyorsabb legyen a gyógyulás. A klinikai táplálás nemcsak javíthatja a COPD betegek alultápláltságát, hanem különböző előnyös hatásokat is eredményezhet, mint például a progresszió és a betegség súlyosbodásának megakadályozása, valamint a gyulladás csökkentése.

Hogyan segíthetünk?

A tápanyagok fő forrása normális körülmények között az élelmiszer. A betegséghez kapcsolódó alultápláltságban szenvedő betegek esetében azonban az egészséges táplálkozás gyakran nem elegendő. Ez azért van, mert a tápanyag-igény megnövekedett, de az étvágy csökken, ezért a betegeknek kis térfogatban magas energia-tartalmú táplálásra van szükségük, hiszen ebből még kis mennyiség is jelentősen növeli a táplálékbevitelt. Speciális összetételű tápszerek állnak a betegek rendelkezésre tápláltsági állapotuk javítására / megőrzésére, valamint a betegségekkel történő megküzdés elősegítésére. Ezek sokféle ízben és formában kaphatók, mindenki szükségleteinek kielégítésére.
A Medifood innovatív tápszere kedvező összetételének köszönhetően kimagaslóan hatékony. Magas energia- és fehérjetartalma COPD-s betegekben csökkenti a táplálkozási állapot romlását, növeli a testsúlyt, csökkenti a komplikációk gyakoriságát, és befolyásolja a katabolikus válaszreakciók modulátorait. Mivel súlyos tüdőbetegekben a magas szénhidrát-bevitel kedvezőtlenül hat a légzésfunkciókra, a termék alacsony szénhidrát-tartalma kevésbé terheli meg az étkezések során a légzőrendszert ezekben a betegekben. Továbbá a termék magas ω-3 zsírsav-tartalma gyulladáscsökkentő hatásánál fogva kedvezően hat a betegség-kimenetelre és az életminőségre COPD-ben.

Irodalom

  1. Freijer K. et al. The economic costs of disease related malnutrition. Clin Nutr 2013;32:136-41.
  2. Itoh M. et al. Undernutrition in patients with COPD and its treatment. Nutrients 2013;5:1316-35.
  3. Müller TD. et al. Ghrelin and its potential in the treatment of eating/wasting disorders and cachexia. J Cachexia Sarcopenia Muscle 2010;1:159-67.
  4. http://www.copdbfrg.org/, accessed on 6th May 2015
  5. Dourado VZ. et al. Systemic manifestations in chronic onstructive pulmonary disease. J Bras Pneumol 2006;32:161-71.
  6. Samaras N. et al. Pulmonary rehabilitation: the reference therapy for undernourished patients with chronic obstructive pulmonary disease. Biomed Res Int 2014;2014:248420.
  7. Efthimiou J. et al. Effect of carbohydrate rich versus fat rich loads on gas exchange and walking performance in patients with chronic obstructive lung disease. Thorax 1992;47:451-6.
  8. Kuo C-D. et al. The effects of high-fat and high-carbohydrate diet loads on gas exchange and ventilation in COPD patients and normal subjects. Chest 1993;104:189-96.
  9. Broekhuizen et al. Polyunsaturated fatty acids improve exercise capacity in chronic obstructive pulmonary disease. Thorax 2005;60:376-82.MediFOOD

A Medifood egy olyan klinikai táplálással foglalkozó cég, amely a betegséghez kapcsolódó alultápláltság diétás ellátására kínál speciális gyógyászati célra szánt élelmiszereket.

TERMÉKEINK

Termékeink

A MediFood számos olyan állapot-specifikus tápszert kínál, amelyek hozzájárulnak az orvosi kezelések hatékonyságához.

A betegséghez kapcsolódó alultápláltságról

Az alultápláltság akkor alakul ki, ha a szervezet nem kap megfelelő mennyiségű tápanyagot egészsége megőrzése érdekében. Ha ez egy betegség következménye, akkor betegséghez kapcsolódó alultápláltságról beszélünk.

A betegséghez kapcsolódó alultápláltság terápiás területei

Daganatos megbetegedések, tumorok
Légzőszervi megbetegedések
Gyomor- és bélbetegségek
Időskori degeneratív rendellenességek

Egészségügyi szakemberek számára


Ez az oldal arra szolgál, hogy hogy információt szolgáltasson a nemzetközi egészségügyi szakemberek számára, kivéve az Amerikai Egyesült Államok lakóit.


Kérjük, erősítse meg az alábbi gombra kattintva, hogy Ön az Egyesült Államokon kívüli egészségügyi szakember.


HORIZON 2020
SZECHENYI 2020